Sådan tørrer du zucchini
Har du allerede forberedt salater og zucchini lecho, givet nogle til venner og kolleger, men der er ikke færre grøntsager? Vi tilbyder en anden måde at forberede sig til vinteren - tør zucchinien i ovnen eller elektrisk tørretumbler. Grøntsager vil falde i vægt med omkring 90%: Fra et kilo frisk frugt får du 100 gram tørrede. Vi fortæller dig, hvordan du tørrer zucchini korrekt, og hvad du skal lave mad fra dem.
Sådan forbereder du zucchini til tørring
Enhver zucchini er velegnet til tørring - hvid, grøn, plettet. Stor eller lille - det er ligegyldigt, det vigtigste er, at der ikke er nogen forkælede eller begyndt at rådne.
- Skræl forsigtigt zucchinien. Zucchini kan tørres med det, efter at have vasket det godt og skåret halerne af.
- Hvis zucchinien er stor eller overmoden, fjerner du den bløde midte med frøene. Skær i tern omkring en centimeter store - disse kan bruges til stuve supper.
- Hvis frugterne er små, så skær dem i halvanden til to centimeter tykke ringe, og steg dem derefter på traditionel vis, rul dem i mel.
- Skær i strimler eller riv - og brug om vinteren fx til pandekager.
- Salt ikke zucchini før tørring, ellers vil fugt forblive i dem i lang tid.
- Tør på net eller silikonemåtter for at forhindre fastklæbning. Hvis du laver mad på en bageplade, skal du bruge bagepapir. Forsmøring det med en lille mængde vegetabilsk olie.
- Læg grøntsagsstykkerne i en centimeters afstand fra hinanden.
Sådan tørrer du zucchini
Det er hurtigere at gøre dette i en elektrisk tørretumbler, længere - i fri luft under solens stråler. Tørretiden afhænger også af tykkelsen af de afskårne stykker.
Kog grøntsagerne til væden er helt væk. Tjek skiverne en time efter tilberedning: Hvis de ser tørre ud og ikke knækker, når de bøjes, skal du fortsætte med at tørre. Husk at fugt er skadelig for høsten – hvis grøntsagerne bliver fugtige, bliver de mugne.
- I ovnen
Indstil temperaturen til højst 50 ℃ og stil bagepladen med zucchinien i ovnen i seks til syv timer. Kog med lågen let åben, vend hvert 30. minut.
- I en elektrisk tørretumbler
Indstil den tørretilstand, der er angivet i instruktionerne. Typisk tørres grøntsager ved 55-60 ℃ i fire til fem timer.
- I solen
Udendørs tørring tager alt fra et par dage til et par uger afhængigt af klimaet i dit område. Der er flere andre ulemper: Støv lægger sig, det kan regne og grøntsagerne bliver våde – så skal processen starte forfra.
Du kan tørre zucchini ved at hænge den på en snor, men i dette tilfælde er det svært at beskytte dem mod insekter. Det er bedre at placere grøntsagerne på en rist og dække med et net. Vend om to gange om dagen og medbring indendørs om natten.
Sådan opbevares
Opbevar zucchini i tætlukkede glaskrukker eller stofposer. Opbevares på et mørkt, køligt, tørt sted væk fra stærkt lugtende fødevarer.
Brug ikke plast- eller jernbeholdere.
Hvad skal man lave mad fra tørret zucchini
Tørring af zucchini er ikke særlig populært, så mangede ved ikke, hvad de skal lave mad fra dem. Men der er masser af opskrifter. Her er eksempler på retter lavet af tørret frugt.
Supper
Tør sammen med gulerødder og løg, og tilsæt til de første retter om vinteren. Tilbered for eksempel kålsuppe med zucchini eller zucchiniflødesuppe med fløde efter vores opskrifter.
Stegte ringe
Tilbered dem på samme måde som med friske grøntsager. Smagen af ringene er identisk, og konsistensen er som tørret frugt, let elastisk og strækbar. Hæld først vand over de tørrede frugter, så det næsten ikke dækker dem efter en time, begynd at forberede retten.
Fiskegryderetter
Steg sejfileten, læg ingredienserne ud i lag: groft revne kartofler, sej, tørret zucchini. Fyld med en blanding af creme fraiche og æg. Drys med revet ost inden servering.
Salater
Før madlavning skal du lægge tørrede grøntsager i blød i vand, derefter koge eller stege med olie. Tilbered efter vores opskrift, for eksempel en salat med zucchini, æble og rød fisk.
Grøntsagstærter
En anden god mulighed for tørrede grøntsager. Hjemmelavet quiche med zucchini bliver lækker.
Kandiseret frugt
Skær først grøntsagerne i tern, kom dem i en gryde og tilsæt sukker i en hastighed på en del sand til fem dele frugt. Lad stå i to timer, indtil sukkeret er helt opløst. Tilsæt citronskal og -saft - citrus pr. kg zucchini.
Tilbered som syltetøj: Bring i kog, kog i yderligere fem minutter og lad afkøle. Gentag processen tre til fire gange. Dræn siruppen gennem en sigte, fjern skallen, og tør grøntsagsstykkerne i en elektrisk tørretumbler eller ovn.
Hvad kan gøres?
Tør zucchinien i ringe, tern og revet form. Og om vinteren tilbered lækre og sunde supper, gryderetter og andre retter fra dem.