Botvinya. Kold gammel suppe med brødkvass. Hvordan kølende suppe blev serveret i Rusland
Hvad er botvinya? Faktisk er dette en ægte dekoration af originalt russisk køkken såvel som en af de mest populære retter i det 19. århundrede blandt kolde supper.
Ved første øjekast tror du måske, at "Botvinya" er den velkendte "Svekolnik". Selvfølgelig er rødbedesuppe, okroshka, tyurya og botvinya kolde supper. De er dog alle forskellige, selvom de er tilberedt på basis af brødkvass.
Hovedtræk ved den gamle russiske suppe er dens præsentation og tilberedningsmetode.
For eksempel blev botvinya serveret i tre tallerkener. Den ene indeholder selve suppen, lavet af roeblade, peberrodstoppe, gulerødder, asparges, majroer og radiser. Alle ingredienser blev kogt sammen med syre, brændenælde og borage, derefter grundigt malet gennem en sigte, indtil glat og kvass var tilsat. Suppen havde en absolut homogen konsistens uden fibre. I den anden tallerken blev suppen serveret med fint knust is, som afkølede suppen i den varme årstid. Den tredje tallerken bød på kogt eller røget fisk, samt krebsehaler. Denne suppe blev krydret med finthakkede syltede eller friske agurker, sennep og revet peberrod. Senere blev der tilsat finthakkede eller revet kogte rødbeder til suppen.
Moderne opskrift på botvinya
Ingredienser:
– 1 stk. sukkerroer
– 1 stk. agurk
– 400 gr. frisk fisk
– 150 gr. roetoppe
– 150 gr. syre
– 2 spsk. citronsaft
– 20 gr. grønne løg
– 20 gr. dild
– 500 ml. kvass
– 300 ml. roebouillon
– 300 ml. fiskebouillon
– 1 tsk. salt
– 1 spsk. sukker
– 1 tsk. sennep
– 1 tsk. peberrod
–½ tsk. kværnet sort peber
– is
Grøntsager og bouillon:
- Vask rødbederne grundigt med en pensel og kog dem møre.
Tilberedningstiden varierer afhængigt af størrelsen, men er i gennemsnit omkring 40 minutter
Afkøl de kogte rødbeder og skær dem i små tern, si bouillonen og lad 300 ml stå.
Skær fisken i stykker og kog i kogende vand i 5 minutter
Det er bedst at vælge rød fisk
Fjern fisken og afkøl, si bouillonen og lad 300 ml stå.
Hæld vand i gryden og bring det i kog
Tilsæt syre- og rødbedetoppe, kog under konstant omrøring i cirka 2 minutter
Fjern syre og toppe fra vandet og purér med en blender, indtil det er glat.
Skær agurker i tern
Hak dild og grønne løg fint
Tankning:
Bland kvass med roebouillon, tilsæt fiskebouillon og citronsaft
Bland sennep med peberrod, salt og sukker, bland grundigt og tilsæt kvass
Rør til det er glat
Forberedelse:
Læg blandingen af syre og toppe i en tallerken
Tilsæt agurker og rødbeder
Hæld forberedt dressing i
Pynt med grønt
Server is og kogt fisk i en separat skål.
Suppen skal serveres kold. Retten bliver helt sikkert mere rig, hvis du fryser fiskebouillon eller pureret agurk i stedet for almindelig is.
Desværre er moderne opskrifter på kold botvinya-suppe langt fra traditionelle. Med tiden mistede denne suppe simpelthenpopularitet på grund af den arbejdskrævende tilberedning, og den blev erstattet af andre lige så velsmagende kølesupper. Nu kan du tilberede en meget velsmagende "Okroshka", som også er lavet på basis af brødkvass, som kan erstattes med kefir. Denne suppe kan opbevares som salat og dresses lige inden servering.