Sushi, korrekt på japansk sushi, er en traditionel ret af ris med eddikekrydderi og fisk og skaldyr. Den kom ikke til os fra Japan, men fra Vesten, deraf den varierende udtale.
Engang blev ris brugt til at konservere fisk, så først blev denne ret serveret med sur eller syltet fisk. Så blev der tilsat eddike til sushi for at forhindre gæring. Og senere gik man over til rå fisk, hvilket sparede en masse tid.
I 1980'erne begyndte man i øvrigt at lave særlige robotter til sushi, selv om nogle mener, at kun en person kan lave sushi med følelse. Men når en robot kan lave sushi, kan en fornuftig person også sagtens gøre det!
Lad os komme i gang!
Først skal du gå i butikken og købe en bambusmåtte (i ekstreme tilfælde kan du nøjes med en bambusserviet), tørrede tangplader - nori, specielle ris til sushi med højt glutenindhold (såkaldte "sushiris"), riseddike, japansk grøn peberrod - wasabi, syltet ingefær og sojasauce. Det er langsigtede investeringer, så du bliver nødt til at spendere lidt.
Så for at opsummere.
Minimumssæt til fremstilling af sushi:
- makisu, en bambusmåtte til at rulle sushi på;
- wasabi - revet stærk japansk peberrod;
- nori - tørrede og sammenpressede plader af tang;
- gari - syltet ingefær i tynde skiver;
- sojasauce;
- sushiris;
- en skarp kniv;
- spisepinde (du kan klare dig uden);
- en lille skål til saucen.
Ingredienser til hjemmelavede sushiruller med ørred og agurk (12 stk.):
- 2 ark nori (eller et stort som vores);
- 100 g frisk laksefilet uden skind, skåret i tynde strimler;
- 1/4 frisk agurk, skåret i strimler;
- wasabi (til servering);
- sojasauce (til servering);
- syltet ingefær (til servering);
- 100 g sushiris, kogt;
- 1 spsk. sukker;
- en generøs knivspids salt;
- 25 ml riseddike.
Trin-for-trin-vejledning til at lave ruller
Vi skal lave ruller eller makizushi. Det er - snoet sushi i nori-ark, tilberedt ved hjælp af en måtte. Tricket med ruller er, at ris og fyld er inde i nori, og skær dem i 6 eller 8 stykker.
Som fyld til denne type sushi kan man i øvrigt bruge alle slags havfisk (tun, ål, laks) og skaldyr (blæksprutte, rejer, kaviar), rødt kød (oksekød, skinke), æg og grøntsager (avocado, agurk, syltede grøntsager).
Hvad angår sushiris, er der normalt instruktioner på pakken med japanske ris, så følg dem. Hvis der ikke er nogen anvisninger, skal du gøre følgende. Skyl risene for rent vand i en sigte, og gå over dem med hænderne. Lad dem stå i sien i ca. 15 minutter, så vandet kan løbe ud. Læg derefter risene i en gryde, hæld 200 ml vand over, og bring det i kog. Når vandet koger, skruer du ned til lav varme, lægger låg på og lader det simre i 20 minutter, indtil risene har absorberet alt vandet. Tag risene af varmen, og lad dem stå under låg i 15-20 minutter. Tag dem derefter op i en skål. Fortynd salt og sukker i eddiken, drys blandingen over risene, og rør rundt med en spatel. Lad det stå under et håndklæde.
Trin 1: Læg et ark nori på en bambusmåtte med den ru side opad, og kanten af nori tættest på dig skal matche kanten af måtten. Og måtten skal ligge, så du nemt kan vride den væk fra dig.
Trin 2: Fugt dine hænder med vand, tag en håndfuld ris (halvdelen af alle risene), lav en kugle, og læg den på midten af arket. Spred den med fingrene (ikke stampe!) over pladen, lidt væk fra kanten, i et tyndt lag. Risene skal dække ca. 9-10 cm fra kanten, hvis du har et stort nori-ark. Eller dæk hele arket, og lad der være to centimeter fra kanten.
Trin 3. Hvis din agurk var lang, er det nok at lægge en skive på risen fra kanten i længderetningen.
Trin 4. Hvis din agurk er kort, skal du fortsætte med at lægge den i en "linje" helt ud til kanten. Det er vigtigt, at agurken skæres i nogenlunde lige store strimler.
Trin 5. Læg tynde strimler af laks oven på agurken.
Trin 6. Begynd at dreje. Sørg for, at ris og fyld ligger tæt sammen. Løft op i kanten af måtten.
Trin 7: Drej måtten udefra med tommelfingrene i én bevægelse, og hold fast i fyldet med resten af fingrene. Dette vil skabe en kurve. Vend kanten af måtten tilbage, og fortsæt med at dreje rullen.
Trin 8: Klem sushien sammen i hele dens længde, så den er klar til at blive skåret i skiver. Den skal være stram.
Trin 9. Hvis du havde et stort ark nori, skal du skære kanten af.
Trin 10. Brug en skarp kniv til at skære sushien i seks (eller otte) stykker.
Trin 11. Servér rullerne med wasabi, sojasauce og syltet ingefær. Det er almindeligt at komme lidt wasabi i en lille skål sammen med saucen og røre det ud. Rullen dyppes derefter let i saucen og spises. Velbekomme!
Ingefær er nødvendig for at forberede vores receptorer på smagen af sushi og for at opfriske munden. Wasabi pifter tingene op, selvom krydret peberrod tidligere er blevet brugt til at desinficere rå fisk.