Jeg har selv været sushi-elsker i meget lang tid. Jeg er et ret sofistikeret "sushihoved" med mange års erfaring. Men derudover ved jeg også, hvordan man laver dem, og jeg har arbejdet i sushi-udbringningstjenester, enkle sushi-barer, japanske kæder og restauranter.
De, der af og til bruger billige sushi-leveringstjenester, ved, at sushi og ruller altid er på menuen. Sushikokke, der arbejder sådanne steder, opdeler også snacks i sushi og ruller. Og de er alle styret af følgende princip. Sushi er et stykke produkt, oftest fisk, på en klump ris. Og ruller er ruller af ris, der sidder fast på nori-tang med fyld indeni og nogle gange udenpå.
Vidste du forresten, at Philadelphia- og California-ruller slet ikke er japanske retter, for de blev opfundet i Nordamerika. Og derfra spredte de sig til hele verden og trak japansk sushi og ruller op. Der er ikke enighed om kokkeforfatteren, men Hidekazu Tojos navn dukker ofte op. Og om tempura og bagte ruller, som vi elsker så meget, ved mange japanere slet ikke.
Hvad er fakta? I Japan refererer ordet "sushi" (sushi) til en hel kategori af snacks. En klump ris med fisk er en slags sushi - nigiri. Og en rulle, der er rullet med en måtte, er makisushi (makizushi). Og så er der gunkan, temaki, inari og andre. Og der er forskellige slags ruller: hosomaki, futomaki, uramaki. Så det er ikke helt rigtigt at adskille ruller og sushi. Nu ved du det.