Gløgg er en varm alkoholisk drik med krydderier oprindeligt fra Tyskland. I gamle dage var denne drink meget populær i den kolde årstid ved folkefester i ferier og ved basarer.
Gløgg stammer fra det antikke Rom. Vinen blev blandet med forskellige krydderier, men ikke opvarmet.
I Rusland blev en sådan drik kaldt "Sbiten", og den blev tilberedt af honning og krydderier med urter. Før han serverede, blev han "slået ned". Det blev antaget, at en sådan drik styrker immunsystemet og har en gavnlig effekt på menneskers sundhed. Sbiten dukkede op længe før te, så det var den mest elskede og populære drik.
I Sverige, for eksempel, lavede de i julen "Glög" - en varm drik baseret på rødvin og krydderier.
En anden lignende drik kaldes "Punsh". Det kommer i alkoholiske og ikke-alkoholiske varianter og indeholder også frugtjuice og sukker. I USSR blev det anbefalet at fortynde denne drik med varm te eller mousserende vand.
Opskrift på gløgg
Ingredienser:
– 900 ml. tør rødvin
– 100 ml. vand
– 3 spsk. sukker
– 1 stk. orange
– 4 stk. kardemomme
– 3 stk. stjerneanis
– 20 gr. ingefærrod
– 1 stk. kanelstang
– 6 stk. nellike
– ¼ tsk. muskatnød
Forberedelse:
- Kom krydderierne i en gryde og tilsæt vand
- Bring i kog og kog i 2 minutter
- Fjern fra varmen og lad stå i 15 minutter
- Si bouillonen og hæld i en gryde
- Vask appelsinen godt, skær den i halve ringe og tilsæt bouillonen
- Hæld vin over indholdet, tilsæt sukker og rør rundt
Varm gløggen op til en temperatur på 70-80 grader
Det anbefales ikke at bringe vin i kog, da der kan forekomme en udtalt smag af alkohol.
Fjern fra varmen og lad sidde i cirka 40 minutter.
Server gløggen varm, pyntet med appelsinskiver og en kanelstang.
Tør eller halvtør rødvin er bedst egnet til at tilberede en krydret drik. Nogle gange tilsættes også rom eller cognac til drinken.