Gelé - den er tilberedt af kød, fisk eller grøntsager og fyldt med geléagtig bouillon. Det viser sig at være en slags "kødgelé". Men hvordan adskiller aspic sig fra gelékød? Det er faktisk meget enkelt! Til aspic bruges gelatine som geleringsmiddel, men til gelékød er det ikke, da det "tykner" på grund af veltilberedt kødbouillon.
- Aspicen tilberedes meget hurtigt, bare kog kødet i 1 time, og bland derefter bouillonen med gelatine. Det hærder i gennemsnit på 2-5 timer.
- Kholodetszhe koges i meget lang tid fra leddele - skafter, kyllingefødder, svinekød, så den færdige bouillon har et højt kollagenindhold, hvilket bidrager til "hærdning". Hærdningsprocessen kan dog tage 6-10 timer.
Opskrift med gelé
Ingredienser:
– 1 stk. kyllingebryst
– 2 stk. kyllingelår
– 2 stk. gulerod
– 2 stk. løg
– 200 gr. grønne ærter
– 6-10 stk. vagtelæg
– 35 gr. gelatine
– 1,5 l. vand
– 1 spsk. salt
– 5 gr. pebernødder
– 2 stk. laurbærblad
– greens
Bouillon:
Skyl kyllingen godt og læg den i en gryde.
Skræl gulerødderne og kom dem i kødet
Pil løget og læg det også i gryden
Fyld alt med koldt vand og lad det stå i 1 time
Bring det i kog, tilsæt salt, peberkorn og lad det simre i 30 minutter.
Fjern gulerødderne fra panden og afkøl fortsæt med at koge bouillonen i yderligere 30 minutter.
10 minutter før tilberedning tilsættes laurbærblad
Sluk for varmen, læg kødet i en separat tallerken
Fjern løget og si bouillonen
Fyldning:
Hæld koldt vand over vagtelæg, bring det i kog og kog i cirka 5 minutter, afkøl derefter, pil og skær i halve.
Skil kødet fra ben og skind, del i fibre
Skær kogte gulerødder i skiver, tern eller buketter
Læg de grønne ærter i en skål og dræn væsken fra.
Du kan også bruge frosne grønne ærter, men før du tilføjer dem til aspicen, skal du koge dem i en stegepande: tilsæt vand og kog i 5 minutter, tildækket, over medium varme.
Del det grønne i korte kviste
Forberedelse:
Hæld 200 ml gelatine. varm bouillon og rør grundigt, indtil det er opløst
Hæld blandingen i gryden med den resterende bouillon, rør rundt
Læg kyllingen i bunden af gryden og hæld bouillon i, så det dækker kødet.
Stil formen i køleskabet i 20 minutter.
Læg gulerødder, grønne ærter og vagtelæg
Pynt med krydderurter og hæld bouillon i
Stil i køleskabet i mindst 3 timer
Den færdige aspic kan serveres i gennemsigtige forme, eller skæres i portioner for at gøre dette, skal du vende formen over på en flad tallerken og fjerne aspicen.
En interessant serveringsmulighed ville være et kyllingæg. For at gøre dette skal du vaske de rå æg godt med en svamp og derefter forsigtigt skære et hul fra den stumpe ende med en kniv. Hæld ægget i en skål, og skyl hele æggeskallen godt. Så denne skalpu kan bruges som form til aspic. Efter hærdning skal aspicen blot "renses".
Du kan også bruge store forme til is eller desserter, og tag så aspicen ud og pynt den.