Med kartofler, med svampe, med kål, med hytteost og endda med bær! Vareniki kan tilberedes med hvilket som helst fyld, og de bliver altid overraskende velsmagende og mættende.
Generelt er dumplings et universelt produkt. Normalt koges de og serveres stadig varme med creme fraiche. Færdiglavede dumplings kan opvarmes ved at stege dem i smør, og frisklavede dumplings kan fryses ned. Kog dem på samme måde på damp.
Hvis der ikke er tid til at forme dumplings, har man desuden opfundet dovne dumplings. Det forberedte fyld, hovedsageligt hytteost, blandes med dejen, rulles til et bundt og skæres i skiver.
Opskrift på dumplings med kartofler og svampe
Ingredienser:
300 g mel
1 æg
100 ml. mælk
2 spsk. vegetabilsk olie
400 g. kartofler
2 stk. løg
300 g. svampe
50 g. smør
salt
Kværnet sort peber
Fyld:
Hak løget fint, og steg det, indtil det er gyldent.
Skyl svampene, dup dem tørre med køkkenrulle, og hak dem fint.
Tilsæt svampene til løgene, og lad dem stege i 6 minutter. 4.
Skræl kartoflerne, og kog dem i saltet vand.
Hæld vandet fra, og mos de stadig varme kartofler med en kartoffelmoser.
Tilsæt smør og svampe og løg, rør rundt.
Dej:
Bland mel med salt, sigt
Pisk ægget, tilsæt mælken
Rør æggeblandingen i melblandingen, og ælt dejen.
Dæk dejen med husholdningsfilm, og lad den stå i 30-40 minutter.
Forberedelse:
Rul dejen ud, og skær cirkler ud.
Læg fyldet i midten, fold cirklen på midten, og forsegl kanterne med våde hænder.
Færdige dumplings kan koges i saltet vand og serveres varme med smør, creme fraiche og krydderurter.
Søde dumplings serveres med honning, sukker eller syltetøj. De er hovedsageligt lavet af kirsebær eller hytteost. Du kan også tilføje sultanas til ostemassefyldet.
Ud over dumplings laves der også dumplings med kødfyld. I Kina, Korea og Japan kaldes en lignende ret for eksempel "Gyoza", og i Centralasien laver de "Manty" - fyldt dej kogt på damp eller i en mantovar.