Grøntsagsbouillon er en meget velsmagende base for enhver sauce. Det kan også være en selvstændig ret, fordi du kan drikke den, for eksempel under en forkølelse eller nedkøling. Varm og fyldig bouillon øger immunforsvaret og varmer kroppen.
Grøntsagsbouillon bruges til at lave "mager borsjtj" eller purésuppe. Det anbefales også til folk, der lider af mavesår og andre sygdomme i de indre organer. Bouillon "omslutter" slimhinden og har en positiv effekt.
Og generelt kan bouillon laves af absolut alle grøntsager, fordi det vil være meget nyttigt under alle omstændigheder!
Opskrift på grøntsagsbouillon
Ingredienser:
2,5 liter vand
2 stk. gulerødder
6 stk. bladselleri
½ stk. porre
4 stk. hvidløgsfed
½ løg
4 stk. persillestilk
4 stk. timianstængel
2 stk. laurbærblad
1 spsk. salt
sorte peberkorn
Tilberedning:
- Skræl og hak gulerødderne groft
- Hak bladselleri groft
- Skær hvidløg i halve og fjern kernen.
- Hak porrer groft
- Pak laurbærblad, persille og timianstilke ind i 1 porreblad, og bind det sammen med kogetråd.
- Hæld koldt vand over grøntsagerne, og bring dem i kog.
- Krydr med salt, sort peber, ærter og krydderurter pakket ind i porrestilke.
- Rør rundt, læg låg på, og lad det simre i ca. 1 time.
- Si bouillonen fra
Den færdige bouillon kan bruges med det samme eller fryses ned, så den kan tilsættes forskellige retter.
Af en sådan bouillon kan du lave en meget velsmagende flødesauce til fisk, kødboller eller pommes frites.
Selvom bouillon er lavet af alle grøntsager, anbefales det ikke at bruge "stivelsesholdige" grøntsager, såsom kartofler, til tilberedningen. Den tilberedes hovedsageligt af rødder - gulerødder, selleri, pastinak og persille. Men den kan suppleres med squash, peberfrugt, græskar og endda tomater. Det hele afhænger kun af præferencer, da nogle grøntsager kan "dække" al smagen i bouillonen.