Fyldte kålruller er en ret kendt i mange lande under forskellige navne og forskellige tilberedningsmetoder. Dybest set blandes hakket kød med ris og pakkes ind i dampede kålblade. Hvorfor så "Golubtsy"? Selve ordet "Fyldt kål" kommer fra "Due", da det franske køkken i det 17. og 18. århundrede kom på mode, og stegte duer blev betragtet som deres særlige delikatesse. Denne ret var almindelig i høje kredse blandt adelen og ikke alle havde råd til det. Duer pakket ind i kålblade blev stegt på en grill og serveret som en fashionabel lækkerbisken.
I Rus blev en lignende ret kaldt "Galusha" - hakket oksekød, blandet med hirsegrød og pakket ind i kålblade. Senere blev hakket kød erstattet med hakket kød, og hirse med ris. Således lignede denne ret de samme stegte duer, deraf navnet "Fyldte kålruller".
En lignende ret er også almindelig i landene i Mellemøsten, Transkaukasien og Centralasien, og den kaldes "Dolma". Drueblade er normalt fyldt med hakket kød og ris, men der kan også tilsættes linser, bønner eller gulerødder til fyldet. Fra tyrkisk er "Dolma" oversat til "fyldt" eller "fyldt".
Opskrift på fyldte kålruller.
Ingredienser:
– 1 stk. kålhoved
– 200 gr. gulerod
– 200 gr. løg
– 500 gr. hakket kød
– 100 gr. ris
– 400 gr. creme fraiche
– 1 l. bouillon
– 400 gr. tomatsauce/pasta
salt
peber
– vegetabilsk olie
Kålblade:
Vask kålen og del den i blade.
Kog i saltet vand i cirka 2-5 minutter afhængig af bladenes tykkelse
Træk bladene ud, afkøl og skær den hårde åre af i midten
Lad bouillonen stå til sauce
Fyldning:
Skær løget i små tern og steg det gyldenbrunt.
Riv gulerødderne og tilsæt løgene, steg i 5 minutter
Tilsæt ris, stegte løg og gulerødder, peber og salt efter smag til det hakkede kød
Rør den færdige blanding, indtil den er jævn.
Sovs:
Bland tomatsauce eller pasta med creme fraiche
Under omrøring hældes bouillon fra kålbladene i. Du kan også bruge grøntsags- eller kødbouillon
Forberedelse:
Læg 1-2 spsk på et kålblad. fyld, fold den øverste kant, derefter siderne og form en rulle
Steg kålrullerne i vegetabilsk olie på begge sider, indtil de er gyldenbrune.
Læg de færdige ruller i en gryde og hæld saucen over.
Lad det simre tildækket i 40-60 minutter
Færdiglavede kålruller spises som en separat ret med creme fraiche, eller som supplement til et tilbehør. Eventuelle grøntsager eller kartoffelmos duer.
Du kan også lave hvidløgscroutoner eller grøntsagssalat.